Ved du hvor traditionen om juletræer stammer fra?

Med hastige skridt kommer julen tættere og tættere på. Måske er du en af dem som slet ikke kan vente, om som allerede har kriller i fingrene for at begynde op pyntningen allerede nu. Hvor meget ved du om juletræets historie? 

Har du nogensinde tænkt over hvorfor vi farer ud ad døren og leder efter juletræer, som vi slæber ind i vores stue og dekorerer med pynt og lys, for at vi kan lægge gaver under og danse omkring det? Når man tænker over det er det egentlig et lidt mærkeligt koncept, men alligevel er juletræer og de traditioner der følger med, noget som få danskere ville være foruden. Mange føler også at julen ikke ville være rigtig jul uden juletræer, og der må vi nok erklære os enige, men hvor meget ved du egentlig om juletræets historie?

Tradition fra Tyskland

Traditionen om juletræer i vores hjem stammer oprindeligt fra Tyskland og bredte sig op igennem Sønderjylland, som vi dengang kaldte Holsten. 

Det første juletræ som blev tændt i København, var af en ung doktor ved navn Martin Lehmann, der sammen med hans kone Frederikke og deres lille søn Orla, boede på Ny Kongensgade nr. 221. Året var 1811, og doktoren havde et par dage forinden bragt et såkaldt juletræ ind i hjemmet. Juleaften kl. 17, tændte doktoren lysene han havde sat på træets grene. Doktoren var præstesøn fra Holsten, og man formoder at han fra sin barndom i Sønderjylland var blevet bekendt med traditionen om juletræer, der bredte sig fra Tyskland og op over grænsen. 

Juletræet er blevet et fast inventar i juletiden for mange danskere

Du ser sjældent et dansk hjem som ikke har et juletræ stående i stuen når vi rammer juletid. Selvom at juletræet er en forholdsvis ny dansk tradition i forhold til nogle af de andre juletraditioner, der går mange år tilbage, så er har det alligevel sat sig stærk i os. 

Nordmannsgran, er den type af gran som er allermest brug i Danmark, og er sandsynligvis også det som du ofte køber. Nordmannsgran er særligt populært fordi det med sin regelmæssige og tætte vækst, sammen med en mørkegrøn farve står smukt i stuen, og fælder minimalt. 

Fortæl os hvad du tænker
0Glad0Sur0Kærlighed0Bekymret